“Conflictes locals, resistències globals” – Aura Lolita Chávez

 

Xerrada col·loqui amb Aura Lolita Chávez, activista guatemalenca, membre de la comissió política del Consell de pobles K’iche.

Aura Lolita Chávez Ixcaquic és portantveu del ConseP1070693bll de Pobles K’iche’ per la defensa de la Vida, la Mare Terra i la Naturalesa. Ella representa a 87 comunitats maies del departament del Quiché de Guatemala que, en “Consulta Comunitària de Bona Fe”, van rebutjar l’explotació minera i hidroelèctrica als seus territoris.

Amenaçada i denunciada per les seves accions en defensa de la terra i el territori, des de 2012, Aura Lolita Chávez compta amb mesures cautelars de protecció de la Comissió Interamericana de Drets Humans

“Traiem força de molts principis, entre ells el de la reciprocitat (tu ets jo i jo sóc tu). Això ens dona força com a dones i aquesta connexió amb la vida i la xarxa que totes formem. Aleshores, com part d’aquesta malla, declarem que hem de tenirels territoris lliures de companyies i lliures de violència contra la dona… Això ens empodera perquè puguem dir que estem avançant cap el ple significat de la vida”

A Guatemala segueix l’espoli territorial contra els pobles indígenes iniciat amb la colonització espanyola, avui té continuïtat amb els grans projectes d’extracció minera i de producció energètica promoguts per grans empreses transnacionals. En aquest context s’han produït innombrables atrocitats que anirien des de la concentració de la població i el treball esclau, fins el recent intent de genocidi promogut pels militars contra els pobles maies.

Pel camí, un dels sectors que han patit els més grans atacs han estat les dones indígenes, en tant que referents fonamentals de les seves comunitats. Però han estat aquestes mateixes dones la llavor de la resistència i les que avui, segueixen sent les protagonistes de la defensa dels seus territoris.

ALC_K'ICHE_2013

Anuncis