Entrepobles presenta l’exposició “Els límits del creixement” en el marc del cicle de debats “Acció ciutadana i proximitat” que es desenvoluparan el més de febrer de 2015 al Centre d’Entitats l’Escorxador de Vilafranca

 

expo_limits_creixement CAT

L’exposició “Els límits del creixement”, realitzada per  Entrepobles conjuntament amb Ecologistas en Acción i el Grupo de Energía y Dinámica de Sistemas de la Universidad de Valladolid, es podrà visitar lliurement a la sala d’actes de l’Escorxador del 2 al 28 de febrer, dintre del  horari del Centre.

En 12 làmines de 1,5×1 metres, i d’una manera rigorosa però clara i amena, l’exposició ens va presentant molts dels problemes i conflictes que sorgeixen de la pretensió de seguir amb un  creixement econòmic material continuat indefinidament en un espai i amb uns recursos òbviament finits.

“Els límits del creixement”, Informe pel Club de Roma, és el nom del llibre, publicat l’any 1972, que presenta el resultat de la investigació de dos anys feta per un equip de científics de tot el món, encomanada pel grup informal de personalitats amb el nom de Club de Roma. Es tractava d’analitzar les causes i conseqüències a llarg termini del creixement de la població mundial i de l’economia material.

Aquesta investigació es fonamentava en la teoria de la dinàmica de sistemes i en la modelització informàtica, i per a fer-la es creà el model informàtic “World 3”. El mateix model “World 3”, ajustat i actualitzat, va permetre revisar el primer estudi al cap de 20, 30 i 40 anys. Revisions que  també han estat publicades en els llibres “Més enllà dels límits del creixement (1992), “Els límits del creixement 30 anys després” (2004) i “Els límits del creixement (en un món finit)” (2012).

En resum, el resultat de l’estudi, confirmat bàsicament per les investigacions posteriors, va ser que els límits físics del planeta imposarien la fi del creixement econòmic i material dominant en algun moment del segle XXI, i que  aquesta fi del creixement podia ser molt diferent segons l’actitud i les mesures que prengués la humanitat en conjunt per afrontar aquest repte tan gran.

Malauradament, els avisos i els consells d’aquests estudis, que s’afegeixen als d’altres científics, pensadors i associacions de tot el món, no es van tenir gens en compte. Al contrari, després de la crisi del petroli dels anys 70, que va ser un altre avís ben palpable, els “amos del món” van imposar arreu la ideologia política i econòmica neoliberal capitalista, com una fugida endavant encara més extractivista, expansionista, competitiva, explotadora i genocida. Unes vegades disfressada d’única solució possible, i d’altres mostrant, sense vergonya, la deriva del neoliberalisme al neofeixisme més  cruel i salvatge.

De tot això vol informar l’exposició que us presentem, i també de la nostra responsabilitat i de les possibilitats que tenim per a lluitar, tant de manera individual com col·lectivament, per un món molt més digne, solidari i sostenible.

Així doncs, els continguts de l’exposició són un bon complement per a la reflexió i la interacció amb el 4art  Cicle de Debats per l’Alternativa Social, “Acció ciutadana i proximitat”:

Divendres 6 : “Ciutadania i proximitat”

Dimecres 11“Nou vinguts:  Experiència  , dificultats  i   futur”

Dimecres 18“Agricultura de  proximitat, i consum responsable. Hi ha o límits?”

Dimecres, 25 “ TTIP (Associació Transatlàntica pel Comerç i la Inversió)”

Tots els debats comencen a les 8 de la tarda, són oberts a tothom i s’inicien amb ponències que introdueixen els temes a tractar.

cicle debats febrer 2015

Anuncis