LA COMUNITAT AUTO FINANCERA (CAF) DE DONES DE L’ALT PENEDÈS

El projecte de la nostra comunitat auto financera de dones s’inicia l’abril del 2011, amb cinc dones del Penedès amb orígens geogràfics diferents ( Catalunya, Gàmbia, Colombià,…).
Per començar vàrem tenir el suport metodològic dels companys que varen crear l’associació de comunitats auto financeres (ACAF).

Un tret que distingeix la nostra comunitat és que la formem només dones, algunes amb mirada feminista, d’altres no, però totes tenim l’experiència econòmica-social de ser dones.

CAF-2
Dones Caf Penedès, i dones d’ACAF de Barcelona

Altres consideracions fonamentals en la gestió del projecte són: la confiança, el respecte i la suma dels diferents compromisos, …

Per altra banda sentim que el grup és més que una fórmula econòmica per gestionar estalvis i microcrèdits. La Caf per nosaltres és un repte de múltiples aprenentatges: econòmics, de gestió comunitària, d’associació de dones, de noves iniciatives per la transformació social, …

La nostra trajectòria com a grup financer ha anat lentament cap al creixent i la consolidació. El primer capital de la Caf va ser de 80 euros, era la suma de les primeres aportacions individuals de les dones fundadores. El primer crèdit va ser de 30 euros. Actualment, el nostre capital és de 3000 euros.

CAF_PDES
Celebració aniversari de la Caf.

Durant aquests quatre anys hem gestionat uns 40 crèdits. La tendència ha estat demanar petit crèdit de fàcil retorn. Les quanties dels crèdits sempre estan relacionades amb les necessitats de cadascuna (despeses mèdiques, domèstiques, personals, d’oci, celebracions, …). El perquè del crèdit no és necessari expressar-ho al grup.

En el 2013, ja érem 8 dones, hi havia més estalvi, més necessitats, i més coneixements metodològics, tot plegat ens va conduir a fer canvis, com el d’ampliar el màxim de crèdit a 800 euros i allarga els terminis de pagament a 12 mesos.

Per organitzar tota aquesta dinàmica utilitzem els estatuts que hem anat definint democràticament per consens des de l’inici (les aportacions, els crèdits, avals, reunions, coordinadora, comptables i caixeres itinerants, …).

CAF_PDES
Xerrada: La crisis econòmica. Organitza CAF dones Penedès. Belen Moreno, Doctora en història econòmica.

També, hem organitzat actes públics i hem participat en actes com la III trobada d’experiències transformadores 2013 i la Fira d’Economia feminista 2014.                                      

En els últims 6 mesos s’han incorporat 6 dones  al grup. En l’ultima reunió sumàvem 14 sòcies. La participació en les reunions sol ser de 7 o 8 persones (hi ha membres que són a la llunyania per qüestions laborals, a elles  els hi gestiona els pagaments una companya del grup).

CAF_PDES
Fira d’economia Feminista. Taller “Com fer una CAF de dones”.Estem en una nova etapa de la Caf de Dones del Penedès

Des del mes de març, la Caf està fent l’adaptació a l’eina WINKOMUN NUMBERS (gràcies a l’assessorament d’ACAF), això suposa la gestió de la comptabilitat per mitjà de les noves tecnologies.

Hi ha molt de dinamisme financer, del total de 14 membres, 11 tenen crèdits, i les restants d’alguna manera són avaladores. Aquest dinamisme també crea altres moviments: augment dels interessos, afany a pagar els crèdits, coneixement del funcionament financer entre les membres, inexistent morositat. Però alhora també ens sorgeixen nous reptes a gestionar: participació des de a distància de sòcies a les reunions, conjugar dinamisme i participació en la reunió mensual, crear noves formes per avalar, les actuals dificulten poder demanar crèdits superiors als estalvis, entre d’altres.

Tot això ens fa replantejar contínuament les fórmules de participació i gestió de la Caf.

CAF_PDES
Reunió Caf Dones Penedès.

Som dones, som financeres,  som moviment social, … !!!

Rosa Esteban-Milà

Anuncis