Xerrada sobre “Desaparicions forçoses” a l’Escorxador de Vilafranca

Dijous, 5 de maig, vam compartir amb la Dra. Elisenda Calvet, la periodista Roser Oliver, amb la moderació del historiador Ramon Arnabat aquest acte, que estava coorganitzat per Amnistia Internacional Penedès, Acaps Wilaya Alt Penedès i Entrepobles Penedès.

“La desaparició forçosa comença amb una privació de llibertat, duta a terme per agents de l’Estat o per altres persones amb la seva autorització o aquiescència, seguida de la negativa o ocultació sobre la sort o parador de la persona desapareguda. El sofriment i la incertesa que pateixen els familiars de les persones desaparegudes com a conseqüència de no saber a on està i davant de la negativa de les autoritats de revelar cap tipus d’informació sobre la seva sort, han estat considerats per les diverses instàncies internacionals de protecció de drets humans com un tracte inhumà o degradant…” Així comença la ressenya de la tesi doctoral de la investigadora Dra. Elisenda Calvet.
Desenes de milers de persones han desaparegut després de ser arrestades i, a la majoria dels casos, les autoritats neguen la seva implicació en els fets, amagant la veritat i protegint els perpetradors. Les circumstàncies sota les quals succeeixen aquestes desaparicions difereixen molt depenent de cada país, però el sofriment, la incertesa i la por de les persones implicades sempre són espantosos.
En aquesta tràgica llista de països hem de recordar la vergonyant irresolució, avui encara, de les desaparicions durant la guerra civil i el franquisme a l’estat espanyol. Tampoc es poden oblidar les provocades pel nazisme, ni tantes d’altres: Guatemala, El Salvador, Hondures, Argentina, Brasil, Perú, Uruguai, Xile, Mèxic, Sàhara, Marroc, Líbia, Síria, Nepal, … i així fins a un rastre de més de 70 països.
ACTE_50516_DESAPARICIONSFORÇOSES
Anuncis