Vídeos i curmetratges produïts per la Red Centroamericana de Comunicación | 4- “Todas somos Barillas”

La Red Centroamericana de Comunicación Social aplega una trentena d’organitzacions socials i de comunicació de Hondures, Nicaragua, Guatemala i El Salvador. Aquesta xarxa treballa, des d’un enfocament crític i qüestionador, com espai per articular iniciatives de comunicació relacionades amb temes de l’àmbit polític, social, econòmic, d’equitat de gènere i cultural, per promoure el desenvolupament humà dels pobles de Centreamèrica.

En les memòries dels darrers anys i en altres informacions també publicades en aquest blog podreu trobar més informació d’aquest projecte, que compta amb el suport solidari dels ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès.

Des de l’any 2016, periòdicament, anem publicant vídeos i curtmetratges produïts per la Red Centroamericana de Comunicación Social, aquesta és la quarta proposta

4.- Todas somos Barillas

https://vimeo.com/201074066

Arran de l’estat de setge establert a Barillas al maig de 2012, per imposar activitats de la hidroelèctrica espanyola Hidralia en contra de la voluntat del poble kanjobal, les dones maies del territori de Huehuetenango juntament amb còmplices feministes s’organitzen per fer front a la repressió i organitzar un boicot contra l’empresa. La presència de militars a les seves terres i la persecució fan emergir les memòries de la guerra. El terror, la por a la violació sexual, la paràlisi… tornen. Aquest vídeo mostra com en aquestes condicions d’extrema brutalitat, els espais entre dones són indispensables per poder plorar, sentir-se abraçades i recolzades, i recuperar energia per teixir estratègies creatives de defensa del nostre territori, el nostre cos i les nostres vides.


Al desembre de 2016 la resistència de tants anys aconsegueix la retirada del projecte:

La empresa española Ecoener-Hidralia anuncia su retirada de Guatemala tras años de lucha indígena

http://www.eldiario.es/desalambre/hidroelectrica-Ecoener-Hidralia-anuncia-retirada-Guatemala_0_593890887.html

Anuncis